Matglädje

tjanster_3

Matlagets främsta uppgift är att se till att alla våra kunder får mat varje dag året om. Vi lagar husmanskost som ska passa många smaker. Vi anstränger oss för att servera varierade menyer anpassade efter våra matgästers olika behov.

Våra råvaror håller hög kvalitet och hanteras med omsorg. Vi lagar maten snabbt och effektivt efter en noggrant fastställd meny. Det stora köket är har modern utrustning samt ett specialkök i ett ”kök i köket”. Där lagar vi specialkost anpassad för personer med olika allergier som till exempel gluten- laktoskänslighet och en stor mängd konsistensanpassade koster.
Alla måltider är noga planerade utifrån innehåll, balans och mängd. Vi tar fram grundmenyer i en fyra veckorscykel över hela året och kunderna kan sedan beställa vilka varianter de önskar. Varje dag, både till lunch och middag finns två rätter samt ett vegetariskt alternativ att välja emellan. Vi kan laga all sorts mat!
Kött, grönsaker och fisk – allt ska var av så god kvalitet det bara är möjligt. Vi har en bra mix mellan halvfabrikat och mat lagad från grunden och försöker påverka producenterna att undvika tillsatser.

Så här går det till

Vi lagar maten snabbt och effektivt. Maten kyls snabbt ner och transporteras ut till kunden. I mottagningsköket värms maten upp och sluttillagas för att sedan serveras. Metoden innebär att alla näringsämnen bevaras. Vi kontrollerar temperaturen vid ett flertal tillfällen under hela processen.

Vi har stora krav på kontroller i vårt kök, det är självklart jätteviktigt. Vi har utvecklat ett eget egenkontrollsystem som vi dagligen använder och som arbetsledaren kontrollerar varje månad.

Egenkontrollprogrammet ger oss kontroll över varorna som kommer in till oss och vi kan följa dem genom hela systemet – från ankomst till dess att varorna blivit maträtter och skickas ut till kunden. Spårbarheten är viktig. Vi är ambitiösa med dokumentationen och lägger en stor del av vår arbetstid på att använda och utveckla egenkontrollprogrammet.

Jenny är en av våra råvarulevereantörer.

Vi är också ständigt uppkopplade mot Livsmedelsverket för att ha all information tillgänglig. Det finns mycket som gäller livsmedel som kan vara oerhört viktigt att känna till. Från alla maträtter sparas en liten portion i kylen för eventuell efterkontroll.

Servering

Till lunch och middag får Äldreboenden och Region Norrbotten hela maträtten levererad, förutom tillbehören som de ordnar själva. Även frukostar, mellanmål och kvällsmål ordnas av dem själva.

Skolorna beställer endast maträtter som skall lagas av oss. Hel- och halvfabrikat köper de in själva till köken och de gör dessutom sina egna tillbehör som till exempel potatismos, sallad och bröd. Vi strävar efter att all mat vi producerar ska vara vällagad, varje dag året runt.

Vi håller till på Gällivare sjukhus. Där serverar vi dessutom vår mat till personal och allmänheten i Restaurang Kristallen.

Matråd och kostombudsträffar – en chans att tycka till

Minst en gång i halvåret träffar vi våra kunder för att prata mat och menyer. Det är ett bra tillfälle för oss att fånga upp tankar och idéer, men också att få berätta om hur vi tänker när det gäller mat. Under dessa träffar får kunderna godkänna de tänkta menyerna, komma med synpunkter och lämna förslag.

856000
portioner
7000
kilo köttfärs
800
kilo gurka
5000
kilo grädde