Matglädje

tjanster_3

Matlagets främsta uppgift är att se till att alla våra kunder får mat varje dag året om. Vi lagar husmanskost med modern touch. Vi anstränger oss för att servera varierade menyer anpassade efter våra matgästers olika behov.

Våra råvaror håller hög kvalitet och hanteras med omsorg. Vi lagar maten snabbt och effektivt efter en noggrant fastställd meny. Det stora köket är har modern utrustning samt ett specialkök i ett ”kök i köket”. Där lagar vi specialkost anpassad för personer med olika allergier som till exempel gluten- laktoskänslighet.
Alla måltider är noga planerade utifrån innehåll, balans och mängd. Vi tar fram grundmenyer i en fyra veckorscykel över hela året och kunderna kan sedan beställa vilka varianter de önskar. Varje dag, både till lunch och middag finns två rätter samt ett vegetariskt alternativ att välja emellan. Vi kan laga all sorts mat!
Kött, grönsaker och fisk – allt ska var av så god kvalitet det bara är möjligt. Vi har en bra mix mellan halvfabrikat och mat lagad från grunden och försöker påverka producenterna att undvika tillsatser. Att kunna servera lokalproducerad och ekologisk mat är ett av våra viktigaste mål.

Så här går det till

Vi lagar maten snabbt och effektivt. Maten kyls snabbt ner och transporteras. I mottagningsköket värms maten upp och sluttillagas för att sedan serveras. Metoden innebär att alla näringsämnen bevaras. Vi kontrollerar temperaturen vid ett flertal tillfällen under hela processen.

Vi har enorma krav på kontroller i vårt kök, det är självklart jätteviktigt. Vi har utvecklat ett eget modernt egenkontrollsystem. Det är ett system som blivit så effektivt och bra att vi sålt och implementerat ett likadant på Sunderby Sjukhus.

Genom systemet kan vi bland annat följa maten på distans, vi mäter temperaturen flera gånger om dagen – hela sju till nio gånger. Vi kan skicka med en templogger som vi programmerar, aktiverar och som följer med vår mat så att vi kan se exakt hur varm eller kall maten är. Om någon öppnar kylskåpet ser vi det. All denna information samlas in, lagras och dokumenteras. Informationen redovisas mot egenkontrollprogrammet. Vi är ambitiösa med redovisningen och lägger en stor del av vår arbetstid på att använda och utveckla egenkontrollprogrammet.

Jenny är en av våra råvarulevereantörer.

Vi är också ständigt uppkopplade mot Livsmedelsverket för att ha all information tillgänglig. Det finns mycket som gäller livsmedel som kan vara oerhört viktigt att känna till. Från alla maträtter sparas en liten portion i kylen för eventuell efterkontroll.

Servering

Äldreboenden och Region Norrbotten får hela maträtter levererade, skolorna lagar sina egna tillbehör som till exempel potatismos, sallad och bröd. Vi strävar efter att all mat vi producerar ska vara vällagad, varje dag året runt.
Vi håller till på Gällivare sjukhus. Där serverar vi dessutom vår mat till personal och allmänheten i Restaurang Kristallen.

Matråd och kostombudsträffar – en chans att tycka till

Minst en gång i halvåret träffar vi våra kunder för att prata mat och menyer. Det är ett bra tillfälle för oss att fånga upp tankar och idéer, men också att få berätta om hur vi tänker när det gäller mat. Under dessa träffar får kunderna godkänna de tänkta menyerna, komma med synpunkter och lämna förslag.

925000
portioner
7000
kilo köttfärs
800
kilo gurka
500
kilo grädde